Metode de preparare

Abordam un nivel de prajire mediu al cafelei, osciland intre American Roast, cafeaua prezentand o culoare maroniu deschis, aciditate crescuta si un caracteral aromelor moderate, si City Roast. Aceasta din urma e o prajire mai intensa a cafelei, boabele de cafea fiind de culoarea maro matasos, prezentand o aciditate moderata si un caracter al aromelor dezvoltat.

Prin urmare, va prezentam 4 metode de preparare, pentru o experienta cat mai placuta in degustarea cafelelor noastre.

 

Espresso

Espresso este o modalitate de preparare a cafelei prin turnarea sub presiune a apei fierbinți peste cafeaua măcinată, rezultatul fiind o cafea tare și amăruie. Numele provine de la timpul rapid (expres) de pregătire a băuturii. Espresso-urile sunt preparate cu un aparat special numit espressor.

Aceasta metoda a fost inventata in Italia si se pare ca e din ce in ce mai folosita. Astfel de aparate espresso au rolul de a forta apa fierbinte sa treaca prin cafeaua macinata si compactata, iar bautura sa fie turnata direct in ceasca. Crema de culoarea caramelei ce se formeaza la suprafata acestei cafele este principala caracteristica, indicand un bun espresso.

Mod de preparare: pentru 2 cesti cu cafea, vei avea nevoie de aproximativ 16g - 20 g de cafea. Se pune cafeaua macinata in sita, dupa care se preseaza cu ajutorul tamper-ului aproximativ 15 kgf astfel incat cafeaua sa fie la acelasi nivel in sita. Aceasta strange apoi portafiltrul in aparat si se porneste extractia.

 Ibric

Aceasta metoda este, probabil, cea mai folosita pentru ca este si cea mai simpla. Pentru cafeaua la ibric se foloseste o astfel de cafea de calitate, foarte fin macinata care se fierbe impreuna cu apa  intr-un ibric.

Mod de preparare: se pune apa intr-un ibric. Pentru fiecare ceasca de apa adauga o lingurita cu varf de cafea si una mica de zahar, dupa gust. Se amesteca si apoi se pune ibricul pe aragaz, la foc mic. Cand incepe sa se umfle, sa ia ibricul de pe aragaz. Se toarna putina cafea in cesti, apoi se pune inca o data ibricul pe foc si se ia inainte ca aceasta sa se umfle. Se toarna si restul de cafea in cesti, tinand ibricul sus.

Filtru

Aceasta metoda se prepara in aparate speciale care incalzesc apa electric.

Mod de preparare: se foloseste 15 g de cafea/persoana. In functie de acest gramaj, se va pune in filtru in functie de numarul de persoane. Cafeaua se asaza in filtru, se stropeste cu jumatate de ceasca cu apa fierbinte, turnata putin cate putin, in asa fel cafeaua va trece mai usor prin filtru. Restul de apa clocotita se pune intr-un recipient mai mare si i se da drumul sa curga pe marginea filtrului, sa ajunga deasupra cafelei tasate si sa ramana deasupra ei, filtrandu-se incet.

In aproximativ 2 minute, intreaga cantitate de apa va trece prin filtru de cafea si se va putea servi. Pe parcusul acestor minute este bine sa amestecati usor, pentru a se elibera toate aromele cafelei

Moka Pot

Aceasta metoda presupune folosirea unui ibric Moka – un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul prepararii cafelei cu ajutorul apei sub presiune. Amestecul de apa si abur atinge temperaturi mai mari de 100 grade C, iar datorita acestor presiuni se permite extragerea mai eficienta a cofeinei si a aromelor din cafeaua macinata.

Mod de preparare: se macina foarte fin 20 de g boabe de cafea, iar in partea de jos a ibricului Moka se adauga un pahar cu apa fierbinte. Deasupra se asaza sita, in care s-a adaugat cafeaua. Se infileteaza partea de sus si se asaza ibricul pe aragaz, la foc mic, pentru o infuzie completa. Cand apa incepe sa fiarba, aceasta se va ridica incet datorita presiunii exercitate.